AM-körkort - Så här går det till

yamaha-2012

Krav på föraren för AM-körkort

För att kunna ta ett körkort med behörighet AM måste du gå en utbildning på trafikskolan samt göra ett godkänt kunskapsprov på Trafikverket.

Gör det här först:

 • Ansök om Körkortstillstånd
  E-legitimation krävs.
 • Komplettera dina ansökan med en syntest
 • Se till att du har en giltig legitimation (pass eller id).

Här kan du läsa om vilka legitimationer som är godtagbara för utbildning och prov.

Mopedsimulator

 

Utbildning

Planera din körkortsutbildning väl! Det är mer realistiskt att räkna med en utbildningstid på 2 månader än på 2 dagar. Allt beror på hur snabbt du lär dig och hur mycket teori du pluggar i dina självstudier. Tänk på att det är ett riktigt körkort du ska ta.

Du kan gå kursen tidigast när du har fyllt 14 år och 9 månader. Teoriprovet får du sedan tidigast skriva på din 15-års dag.

Utbildningen är 12 timmar på trafikskolan där både teoretiska och praktiska moment ingår. Uppsikt under övningskörningen sker tillsammans med en behörig lärare. Utöver det tillkommer självstudier där du jobbar med teoriprogrammet hemifrån. Det är viktigt att du redan från början förstår att teorin och körningen hör ihop - teorin ska du lära dig för körningens skull. Skyddskläder, hjälm och moped står trafikskolan för.

Vi börjar med den lärarledda teorin där vi berör 4 olika ämnen:

 • mopeden
 • människan & miljön
 • trafikregler del 1 för mindre trafikerade miljöer
 • trafikregler del 2 för mer trafikerade miljöer

Teoriprogrammet Köra moped ska du köpa innan kursstart.  Ju mer du hunnit med i dina självstudier, desto lättare blir det att hänga med. Du ska dessutom ha hela "plugga"-delen klar och 5 godkända sluttester i programmet klart innan körlektion bokas in!

Självklart får du AM-böckerna som ett komplement till det digitala programmet. Dessa hämtas på skolan, och du ska ha dem med till kursstart.
Böckerna finns även att få med ljudstöd utan extra kostnad! Säg till om du lär dig lättare genom att lyssna, så ordnar vi en inloggning till Inläsningstjänst!

MC

Körningen är uppdelad i två delar:

 • Manöverkörning 1 timme på en körgård. Vi kommer här träna på hur man hanterar mopeden med de olika reglagen, kurvteknik och hur man bromsar mopeden på ett säkert sätt. Du får även prova att skjutsa en kompis. När övningarna är klara kommer du ha en bra uppfattning om din egen förmåga att hantera mopeden och hur du kontrollerar att den är trafiksäker.
 • Körning i trafik 3 timmar. Här startar man med mindre trafikerade vägar, landsväg och sedan avslutar man i starkt trafikerade miljöer där riskfyllda situationer ingår. Du och din trafiklärare kommunicerar med varandra under pågående körning.

Observera att antalet nämnda lektioner ovan är ett minimikrav från Transportstyrelsen och är obligatoriska. Det kan behövas fler körlektioner om man inte uppfyller kraven för momenten. Dessa ingår ej i paketpriset.

När du har slutfört den obligatoriska utbildningen och är godkänd, rapporterar vi det vidare till Transportstyrelsen.

Kunskapsprov

Vi hjälper dig sedan att boka in provet på Trafikverket. Krav för provbokning genom oss är att alla delar i Elevcentralen är godkända, dvs "plugga"-delen 100% grön, och du ska ha minst 10 godkända sluttester. Komplettera med läsning i dina AM-böcker och vägmärkeshäftet som följer med paketet.
Du kan även boka provet privat och själv ta ansvar för att du är redo. Tänk på att du måste ha en giltig utbildning innan besöket på Trafikverket.

Körkort = Frihet!

Grattis! Du kan köra direkt efter ditt godkända prov bara du har med dig legitimation, tills du hämtat ut ditt rätta körkort. Inom fem arbetsdagar skickas körkortet i ett rekommenderat brev. Du måste hämta ut körkortet personligen  inom två månader och kunna visa upp en godtagbar och giltig legitimation vid uthämtningen.

.

 

AMböckersmal