AM-körkort - Så här går det till.

DSC_2014

Förberedelser

Gör det här först:

 • Boka kurs.
 • Köp det digitala teoriprogrammet.
 • Ansök om Körkortstillstånd
  E-legitimation krävs.
 • Komplettera din ansökan med ett synintyg.
 • Se till att du har en giltig legitimation (pass eller id).

Här kan du läsa om vilka legitimationer som är godtagbara för utbildning och prov.

Obs! Det är just nu lång väntetid på att skaffa ett pass. Ett tips är att boka tid på skatteverket för att skaffa ett id-kort istället. Följ länken här, och välj "kontor" istället för "region" så hittar du Sundsvall.   Skatteverket

 

Utbildningens uppbyggnad

Planera din körkortsutbildning väl! Det är mer realistiskt att räkna med en utbildningstid på 2 månader än på 2 dagar. Allt beror på hur snabbt du lär dig och hur mycket teori du pluggar i dina självstudier. Tänk på att det är ett riktigt körkort du ska ta.

När kan jag gå kursen?

Kursen är uppdelad, och har både teoretiska och praktiska moment. De praktiska delarna, dvs körningen, kan du göra tidigast när du har fyllt 14 år och 9 månader.

Teoriprovet får du sedan tidigast skriva på din 15-års dag.
Vi rekommenderar att man inte går själva teoridelen för tidigt, då det blir svårt att få en helhet i sin utbildning. 

Utbildningen är totalt 14 timmar på trafikskolan. Ca 10 timmar är teoretisk undervisning. Därefter kommer manöverbana och körlektion, ca 4 timmar. Uppsikt under övningskörningen sker tillsammans med en behörig lärare.

Utöver det tillkommer självstudier där du jobbar med teoriprogrammet hemifrån. Det är viktigt att du redan från början förstår att teorin och körningen hör ihop - teorin ska du lära dig för körningens skull.

 

Steg 1: Börja plugga i det Digitala programmet. Appen heter Körkort nu med Elevcentralen.

Självklart får du AM-böckerna som ett komplement till det digitala programmet. Dessa hämtas på skolan, och du ska ha dem med till kursstart.
Böckerna finns även att få med ljudstöd utan extra kostnad! Säg till om du lär dig lättare genom att lyssna, så ordnar vi en inloggning till Inläsningstjänst!

 

Steg 2: Informationsträff på Trafikskolan, ca 30-45 minuter:

1-2 veckor innan du börjar själva kursen, blir du kallad till informationsträff på skolan. Där går vi igenom vad som krävs, hur du ska lägga upp din utbildning så att den blir så effektiv som möjligt och vi går igenom hur Elevcentralen funkar. Träffen är obligatorisk. Du som förälder är också välkommen!

 

Steg 3: Teorikurs 9 timmar. Kursen omfattar 4 olika ämnen:

 • mopeden
 • människan & miljön
 • trafikregler del 1 för mindre trafikerade miljöer
 • trafikregler del 2 för mer trafikerade miljöer

 

MC

Steg 4: Manöverbanan

 • 1 timme manövrering i grupp på en körgård. Plats: Kattastrands industriområde. Vi kommer här träna på hur man hanterar mopeden med de olika reglagen, kurvteknik och hur man bromsar mopeden på ett säkert sätt. Du får även prova att skjutsa en kompis.
  När övningarna är klara kommer du ha en bra uppfattning om din egen förmåga att hantera mopeden och hur du kontrollerar att den är trafiksäker.

Steg 5: Körning i trafik

 • 3 timmar individuell körlektion ingår i din utbildning. På med hjälm och skyddskläder, dags att köra moped!
  Vi börjar med mindre trafikerade vägar, sen landsväg och vi avslutar  i starkt trafikerade miljöer där riskfyllda situationer ingår. Du och din trafiklärare går igenom momenten teoretiskt inne på skolan inför varje del i körningen.

Observera att antalet nämnda lektioner ovan är ett minimikrav från Transportstyrelsen och är obligatoriska. Det kan behövas fler körlektioner om man inte uppfyller kraven för momenten. Dessa ingår ej i paketpriset.

Steg 6: Rapportering till Transportstyrelsen

 • Efter godkänd körning är du klar med din 14-timmars utbildning hos oss, och vi rapporterar till Transportstyrelsen att du har en giltig utbildning. Utbildningen är giltig i 5 år från rapportering.

Steg 7: Kunskapsprov på Trafikverket

Vi hjälper dig att boka in provet på Trafikverket i samband med att körlektionen bokas in.
Krav för provbokning genom oss är:

 • Alla delar i Elevcentralen är godkända, dvs "Plugga"-delen är 100% grön, och du har minst 10 godkända sluttester. Komplettera med läsning i dina AM-böcker och vägmärkeshäftet som följer med paketet.
 • Du har uppvisat ett gott beteende i trafiken under körningen och kan redogöra för läraren att du har de teoretiska kunskaper som krävs.

Du kan även boka provet privat och själv ta ansvar för att du är redo. Tänk på att du måste ha en giltig utbildning innan provet på Trafikverket.

Provavgift och fotografering Förskottsbetalas alltid när eleven är under 18 år vid bokningstillfället! Senast 25 timmar innan måste det vara betalt till Trafikverket, annars avbokas provet automatiskt! Länk till betalning här: Betala provavgift

Körkort = Frihet!

Grattis! Du kan köra direkt efter ditt godkända prov bara du har med dig legitimation, tills du hämtat ut ditt rätta körkort. Inom fem arbetsdagar skickas körkortet i ett rekommenderat brev. Du måste hämta ut körkortet personligen  inom två månader och kunna visa upp en godtagbar och giltig legitimation vid uthämtningen.

.

 

AMböckersmal