AM-körkort - Så här går det till

DSC_2014

Förberedelser

Gör det här först:

 • Boka kurs.
 • I samband med bokningsbekräftelse köper du det digitala teoriprogrammet.
 • Ansök om Körkortstillstånd
  E-legitimation krävs.
 • Komplettera din ansökan med ett synintyg.
 • Se till att du har en giltig legitimation (pass eller id).

Här kan du läsa om vilka legitimationer som är godtagbara för utbildning och prov.

 

Utbildningens uppbyggnad

Planera din körkortsutbildning väl! Räkna med att det tar några månader innan du är färdigutbildad. Allt beror på hur snabbt du lär dig och hur mycket teori du pluggar i dina självstudier. Tänk på att det är ett riktigt körkort du ska ta.

När kan jag gå kursen?

Kursen är uppdelad, och har både teoretiska och praktiska moment. De praktiska delarna, dvs körningen, kan du göra tidigast när du har fyllt 14 år och 9 månader.

Teoriprovet får du sedan tidigast skriva på din 15-års dag.
Vi rekommenderar att man inte går själva teoridelen för tidigt, då det blir svårt att få en helhet i sin utbildning. 

Utbildningen är minst 14 timmar på trafikskolan. Ca 10 timmar är teoretisk undervisning. Därefter kommer manöverbana och körlektion, ca 4,5 timmar. Uppsikt under övningskörningen sker tillsammans med en behörig lärare.

Utöver det tillkommer självstudier där du jobbar med teoriprogrammet hemifrån. Det är viktigt att du redan från början förstår att teorin och körningen hör ihop - teorin ska du lära dig för körningens skull.

 

Steg 1: Boka plats på kurs via anmälningsformuläret.

När du får bokningsbekräftelse köper du det digitala teoriprogrammet. Vid köp får du länk till Teoricentralen, och du loggar in med ditt mobila bank-id.

Börja plugga så snart du fått tillgång till teorin. Det är viktigt att du förbereder dig innan kursstart.

 

Steg 2: Informationsträff, ca 45 minuter:

1-2 veckor innan du börjar själva kursen, blir du och en förälder kallad till informationsträff på trafikskolan. Där går vi igenom vad som krävs, hur du ska lägga upp din utbildning så att den blir så effektiv som möjligt och vi går igenom hur Teoricentralen funkar. Träffen är obligatorisk för eleven, men vi ser gärna att även en förälder är med på träffen!

 

Steg 3: Teorikurs. Varje pass är ca 2 tim. och 15 min. Kursen omfattar 4 olika ämnen:

 • Pass 1: Fordon och miljö
 • Pass 2: Människan
 • Pass 3: Stad
 • Pass 4: Landsväg

 

MC

Steg 4: Manöverbanan

 • 1 timme manövrering i grupp på en körgård.  Vi kommer här träna på hur man hanterar mopeden med de olika reglagen, kurvteknik och hur man bromsar mopeden på ett säkert sätt. Du får även prova att skjutsa en kompis.
  När övningarna är klara kommer du ha en bra uppfattning om din egen förmåga att hantera mopeden och hur du kontrollerar att den är trafiksäker. Manöverbanan utförs när det är snöfritt.

Steg 5: Körning i trafik

Vi bokar dig på körning när du har läst den digitala boken, minst 50% av teorifrågorna är besvarade och du har minst 5 godkända slutprov.

 • Körning/praktik ingår i din utbildning och tar ca 3,5 timme. På med hjälm och skyddskläder, dags att köra moped!
  Vi börjar med mindre trafikerade vägar, sen landsväg och vi avslutar  i starkt trafikerade miljöer där riskfyllda situationer ingår. Du och din trafiklärare går igenom momenten teoretiskt inne på skolan inför varje del i körningen.

Observera att antalet nämnda lektioner ovan är ett minimikrav från Transportstyrelsen och är obligatoriska. Det kan behövas mer körning om man inte uppfyller kraven för momenten. Detta ingår ej i paketpriset.

Steg 6: Rapportering till Transportstyrelsen

 • När du har utfört samtliga moment hos oss, både teoretiskt och praktiskt, rapporterar vi till Transportstyrelsen att du har en giltig och godkänd utbildning. Utbildningen är giltig i 5 år från rapportering.

Steg 7: Kunskapsprov på Trafikverket

Vi hjälper dig att planera och bokar in provet på Trafikverket i samband med att körlektionen bokas in.
Krav för provbokning genom oss är:

 • Du ska ha läst den digitala boken och besvarat alla följdfrågor i respektive kapitel så att den visar 100 %
 • Minst 50% av alla teorifrågor ska vara klara, och du ska ha minst 5 godkända slutprov.
 • Du har uppvisat ett gott beteende i trafiken under körningen och kan redogöra för läraren att du har de teoretiska kunskaper som krävs.

OBS! Senast 2 helgfria dagar före ditt teoriprov på Trafikverket ska 100 % vara godkänt i programmet, och du ska ha 10 godkända slutprov!

Du kan även boka provet privat och själv ta ansvar för att du är redo. Tänk dock på att du måste ha en giltig utbildning innan du gör teoriprovet på Trafikverket.  Saknas någon del, och utbildningen inte är fullständig, blir du avvisad från Trafikverket.

Provavgift och fotografering förskottsbetalas alltid när eleven är under 18 år vid bokningstillfället! Senast 25 timmar innan måste det vara betalt till Trafikverket, annars avbokas provet automatiskt! Länk till betalning här: Betala provavgift

Körkort = Frihet!

Grattis! Du kan köra direkt efter ditt godkända prov bara du har med dig legitimation, tills du hämtat ut ditt rätta körkort. Inom fem arbetsdagar skickas körkortet i ett rekommenderat brev. Du måste hämta ut körkortet personligen  inom två månader och kunna visa upp en godtagbar och giltig legitimation vid uthämtningen.

.

 

AMböckersmal