Utökat B-kort och BE

Regler för utökat B-kort

Behörigheten utökat B-kort eller så kallat B96, började gälla den 19 januari 2013. Denna behörighet kom till för att underlätta för dig med
tex husvagn, hästtransport eller annat tyngre släp.

 

  • Med ett utökat B-körkort, får ditt ekipage ha en totalvikt på 4250 kg.
  • Du behöver inte ansöka om något körkortstillstånd för att ta denna behörighet. Det enda kravet är att du redan har ett vanligt B-körkort.
  • För att se vad som gäller för just din kombination, vilket körkort och lastvikt (bil och släp tillsammans) använd Transportstyrelsens släpvagnskalkylator.

Vår utbildning

För att få ett utökat B-körkort krävs det ett godkänt körprov på Trafikverket. Det krävs också att du har fotograferat dig på Trafikverkets Förarprovskontor innan du ska göra ditt prov.

Innan körprov lägger vi en 80 minuters körlektion. Vi går igenom de delar Trafikverket använder sig av vid provet. Detta innefattar säkerhetskontroll av bil och släp, lastsäkring, manövrering samt körning i trafiken.

Därefter använder du vårt ekipage, lastat och klart, vid körprovet. Du kan välja att köra automat eller manuell bil.

Obs! För att få hyra vårt ekipage, är körlektionen innan körprovet obligatorisk.

Regler för BE-körkort

För BE-körkort utfärdade efter 19 januari 2013 gäller en begränsning på släpvagnens totaltvikt till max 3500 kg. För att få köra tyngre släp krävs någon av behörigheterna C1E, CE, D1E eller DE.

Vår utbildning

För BE behöver du göra både teoriprov och körprov på Trafikverket. Tänk på att du behöver uppdatera dina teorikunskaper, även om du redan är en rutinerad bilist.

Vi har bra kursmaterial med vårt digitala teoriprogram via Teoricentralen.
Det krävs ett godkänt teoriprov innan du kan utföra ditt körprov. Båda proven kan planeras in och bokas i förväg, men tänk på att ett underkänt teoriprov kan innebära att man även måste flytta fram sitt körprov.

Vi på trafikskolan hjälper dig med planeringen för utbildningen.

DSC_1920

Inför ditt körprov bokas en körlektion på 2 timmar, där vi går igenom de delar Trafikverket använder sig av vid provet. Detta innefattar säkerhetskontroll av bil och släp, funktionsbeskrivning (tex påskjutsbroms), manövrering samt körningen i blandade trafikmiljöer.

Vi bokar lektion och prov till dig och ser till att bil och släp, lastat och klart, finns på plats när det blir dags. Du kan välja om du vill köra automat eller manuell bil.

Obs! För att få hyra vårt ekipage, är körlektionen obligatorisk.