Utökat B-kort och BE

Regler för utökat B-kort

Behörigheten utökat B-kort eller så kallat B96, började gälla den 19 januari 2013. Denna behörighet kom till för att underlätta för dig med
tex husvagn, hästtransport eller annat mindre släp.

 

  • Med ett utökat B-körkort, får ditt ekipage ha en totalvikt på 4250 kg.
  • Du behöver inte ansöka om något körkortstillstånd för att ta denna behörighet. Det enda kravet är att du redan har ett vanligt B-körkort.
  • För att se vad som gäller för just din kombination, vilket körkort och lastvikt (bil och släp tillsammans) använd Transportstyrelsens släpvagnskalkylator.

Utbildning

För att få ta ett utökat B-körkort krävs det ett godkänt körprov på Trafikverket. Det krävs också att du har fotograferat dig på Trafikverkets Förarprovskontor innan du ska göra ditt prov.

På körlektion går vi igenom de delar Trafikverket använder sig av vid provet. Detta innefattar säkerhetskontroll av bil och släp, manövrering samt körning i trafiken.

Vanligast är att vi bokar in en 80 minuters körlektion till dig där vi går igenom det du behöver kunna inför provet. Därefter använder du vårt ekipage, lastat och klart, vid körprovet. Du kan välja att köra automat eller manuell bil.

Regler för BE-körkort

För BE-körkort utfärdade efter 19 januari 2013 gäller en begränsning på släpvagnens totaltvikt till max 3500 kg. För att få köra tyngre släp krävs någon av behörigheterna C1E, CE, D1E eller DE.

Utbildning

För BE behöver du göra både teoriprov och körprov på Trafikverket. Tänk på att du behöver uppdatera dina teorikunskaper, även om du redan är en rutinerad bilist.

Vi har bra kursmaterial och du får även tillgång till teorifrågor via appen Körkort nu med elevcentralen.
Det krävs ett godkänt teoriprov innan du kan utföra ditt körprov. Båda proven kan planeras in och bokas i förväg, men tänk på att ett underkänt teoriprov kan innebära att man även måste flytta fram sitt körprov.

Vi på trafikskolan hjälper dig med planeringen för utbildningen. Vi bokar teoriprovet till dig när du har pluggat igenom teorin och känner dig redo.

bil-och-slap_Norrstanstrafikskola

Inför ditt körprov bokas en körlektion på 2 timmar, där går vi igenom de delar Trafikverket använder sig av vid provet. Detta innefattar säkerhetskontroll av bil och släp, funktionsbeskrivning (tex påskjutsbroms), manövrering samt körningen i trafik.

Vi bokar lektion och prov till dig och ser till att bil och släp, lastat och klart, finns på plats när det blir dags. Du kan välja om du vill köra automat eller manuell bil.